top of page

GHID SERVICII FUNERARE

Mai jos vă vom prezenta ce aveți de făcut în cazul în care o persoană dragă vouă trece în neființă.

1. DECEDATUL ARE ANTECEDENTE MEDICALE.

Dacă persoana care a decedat are antecedente medicale ca a suferit de o anumită boala și deține acte doveditoare în acest sens nu mai este necesar să anuntati salvarea sau poliția deoarece ei nu au competenta necesară sa elibereze Certificatul Constatator al decesului. Pentru a intra în posesia acestui act medicul legist sau medicul de familieare competenta necesara sa il elibereze.

2. DECEDATUL NU ARE ANTECEDENTE MEDICALE

Dacă persoana care a decedat nu suferea de nici o boală, daca l-ați găsit mort în casă sau aveți vreo suspiciune în privința morții anunțați POLIȚIA apoi aceștia sau dvs anuntati mai departe AMBULANȚA. Dacă vă veti afla în această situație mai neplăcută să știți că MEDICUL DE PE SALVARE va hotărâ dacă este un caz IML sau nu. În cazul în care MEDICUL decide că trebuie dus la IML aceștia împreună cu POLIȚIA vor anunța Serviciul de Medicină Legală sau o firmă de servicii funerare care se va deplasa la domiciliu, vor ridica decedatul și îl vor duce la IML. În acest caz CERTIFICATUL CONSTATATOR  AL DECESULUI va fi eliberat de care IML.

3. CONTACTATI FIRMA DE SERVICII FUNERARE

După ce luați legatura cu o firmă de servicii funerare aceștia vor venii la domiciliul dumneavoastra unde veți discuta despre cele necesare ceremoniei de înmormântare. Firma de servicii funerare va asigura tot ce aveți nevoie, de la transport și sicriu până la serviciul de îmbălsămare.

4. ACTE NECESARE

ACTUL DE DECES SI ADEVERINȚA DE INHUMARE CONFORM NOILOR NORME se ridica numai de familie sau aparținătorii persoanei decedate de la oficiul de stare civilă (Primărie) de pe raza localității unde s-a produs decesul.
Pentru eliberarea Certificatului de Deces este nevoie de următoarele acte:
1. Certificatul CONSTATATOR in original care va rămâne la oficiul de stare civilă
2. Cartea de identitate a decedatului in original si copie care va rămâne deasemenea la oficiul de stare civilă
3. Certificatul de nastere si căsătorie in original si copie
4. Cartea de identitate a persoanei care declara decesul
5. Acte care să ateste gradul de rudenie( nastere căsătorie testament)

5. AJUTORUL DE DECES

Dacă persoana decedeată a fost pensionar sau angajat cu carte de mună acesta beneficiază de un AJUTOR DE DECES, acesta poate fii ridicat de la Casa Natională de Pensii sau Angajator. 
Acte necesare pentru ajutorul de deces:
1. Certificat de deces - original și copie
2. Cupon de pensie 
3. Factura si chitanța de la firma de servicii funerare
4. Copie act de identitate solicitant
5. Cerere TIP

bottom of page